TUDTA ÖN?
Az egészséges táplálkozás egyik legfontosabb alappillére a megfelelő mennyiségű zöldség- és gyümölcsfogyasztás.Bizonyított tény, hogy a daganatos betegségek 30-40%-a megelőzhető a bőséges zöldség-gyümölcsfogyasztással, a szervezet fizikai kondíciójának javításával és az ideális testsúly fenntartásával. Emellett a gyakori zöldség-gyümölcsfogyasztás a szív- és érrendszeri betegség kialakulását is gátolja. Az egészség megőrzése szempontjából javasolt napi zöldség-gyümölcsfogyasztás minimálisan 400 g, de a valóban hatásos mennyiség 600-800 g.
A zöldségfélék szénhidrátokat, fehérjéket, zsírokat és 70-95%-ban vizet tartalmaznak, valamint nagy a vitamin, ásványi anyag, nyomelem és rostanyag tartalmuk is. Természetes módon szabályozzák az emésztést, laktatnak, de mivel kis energia-tartalmúak, nem hizlalnak. Napi többszöri fogyasztásuk ajánlott, leginkább a friss, évszaknak megfelelő fajokat válasszuk.
A gyümölcsök kiváló vitaminforrások, vitalizálnak, 70-95%-uk víz. A gyümölcsök szervezetünk legfontosabb ásványi anyag és nyomelem-forrását jelentik. A gyümölcsök természetes szőlőcukor és gyümölcscukor tartalmuk miatt kalóriadúsabbak, mint a legtöbb zöldségféle. Vitamin- és ásványi anyag tartalmuk gyümölcsfajtánként változik. A friss gyümölcs élettani értéke lényegesen magasabb, mint a feldolgozotté, mivel utóbbi a feldolgozás során veszít vitamin- és ásványianyag-tartalmából, illetve a hozzáadott cukor miatt energiatartalma nő.
A gyümölcsök kiváló vitaminforrások, vitalizálnak, 70-95%-uk víz. A gyümölcsök szervezetünk legfontosabb ásványi anyag és nyomelem-forrását jelentik. A gyümölcsök természetes szőlőcukor és gyümölcscukor tartalmuk miatt kalóriadúsabbak, mint a legtöbb zöldségféle. Vitamin- és ásványi anyag tartalmuk gyümölcsfajtánként változik. A friss gyümölcs élettani értéke lényegesen magasabb, mint a feldolgozotté, mivel utóbbi a feldolgozás során veszít vitamin- és ásványianyag-tartalmából, illetve a hozzáadott cukor miatt energiatartalma nő.
- rosttartalmukból adódóan támogatják az emésztést, a telítik a gyomrot, gyorsítják az anyagcserét, így elősegítik a salakanyagok megfelelő tempóban történő ürülését a bélrendszerből
- kedvezően hatnak a szervezet sav-lúg háztartására
- a legfontosabb vitamin és ásványi anyag források
- az emberi szervezet számára optimálisan arányban tartalmaznak vitaminokat és ásványi anyagokat
- antioxidáns hatású összetevőik támogatják a szervezet saját antioxidáns rendszerét, így közreműködnek a káros szabad gyökök semlegesítésében
- fogyasztásuk korlátlanul ajánlható, hiszen nem áll fenn az elhízás veszélye
- Naponta többször, többféle zöldség/gyümölcs fogyasztása javasolt, elsősorban nyersen, hogy a hőérzékeny összetevők károsodásával ne kelljen számolni.
- Segíti a változatos táplálkozást, ha színek szerint választunk. Fogyasszunk naponta minden színből egy-egy adagot
- Az olajos magvak is gyümölcsök. Kiváló a rost-, és E-vitamin források. Válasszuk a natúr, nem sózott változatokat.
- Zöldség/gyümölcsleveket csak alkalmanként javasolt fogyasztani, kis mennyiségben.
- Válasszuk a frissen facsart, vagy hozzáadott cukrot nem tartalmazó italokat.