PROJEKT

A projekt célja nagy hozzáadott értékű, egészséges, illetve speciális fogyasztói igényeket kielégítő, nemzetközileg is versenyképes zöldségtermékek valamint élelmiszer-feldolgozási technológiák kifejlesztése.
Ezen cél elérése érdekében az Univer Product Zrt., a Szent István Egyetem Kertészeti Technológiai Intézete, a Központi Élelmiszertudományi Kutatóintézet valamint az Országos Élelmezés- és Táplálkozástudományi Intézet kutatás-fejlesztési konzorciumot hozott létre.

A konzorcium a projekt keretén belül táplálkozás-élettanilag értékes összetevőket koncentráltan és komplex módon tartalmazó, humán vizsgálatban is igazolt, kommunikálható értékekkel rendelkező új zöldség alapú termékcsaládokat (szendvicskrém, levesalap, zöldséglé) fejleszt ki.

A vizsgálatok 6 zöldségfajra terjednek ki, amelyekből néhány hungarikumnak is tekinthető (vöröshagyma, étkezési paprika). A kísérletbe vont zöldségfajok esetében a technológiafejlesztési kutatások elősegítik a versenyképes termesztést, valamint a fokozottabb bioaktív tulajdonságokkal rendelkező zöldségnyersanyag előállítást.