TUDTA ÖN?  

A padlizsán

A padlizsán rövid története:

A többféle néven is ismert zöldség, a padlizsán egyre nagyobb kedveltségnek örvend hazánkban is. Változatos ételeket készíthetünk belőle, egész évben kapható, megfizethető, egészséges.

A padlizsán Indiából származik, erősen tüskés termésű vadon élő típusából nemesítették ki az általunk ma ismert, tövis nélküli padlizsánt, melynek termesztését csak később, Kr.e. 1500 körül kezdték el. Indiából átkerült Kínába is, a padlizsán termesztésének máig is legnagyobb központjába. Európában a spanyolok juttatták el, hazánkba a Balkánon keresztül került be a törökök közvetítésével.

A padlizsán a burgonyafélék családjába tartozó zöldség. Jellegzetesen ovális-körte alakú, egyik oldalon vastagodó véggel, de lehet gömbölyded is. Jellemzően lilás színű, de lehet fehér, sárga, sőt fekete is, még változatosabb képet mutatnak az ázsiai változatok. Méretét illetően kisebb (baby), de kifejezetten nagy példányokkal is találkozhatunk. Belsejében szivacsos hús és apró magok találhatók. Egynyári növény, szezonja július végétől a fagy beálltáig tart, de egész évben kapható. A mediterrán konyha egyik legfontosabb alapanyaga.

100 g nyers padlizsán tápanyag-tartalma

Energiatartalom
72 kJ / 17 kcal
Szárazanyag
7,4 g
Hamu (ásványi anyagok)
0,5 g
Fehérje
1,2 g
Zsír
0,2 g
Szénhidrát
2,5 g
Élelmi rost
2,8 g
Ásványi anyagok
Foszfor
21 mg
Nátrium
4 mg
Kálium
203 mg
Kalcium
12 mg
Magnézium
14 mg
Vas
370 μg
Réz
90 μg
Cink
142 μg
Mangán
112 μg
Szelén
3,9 μg
Vitaminok
C-vitamin
5 mg
B1-vitamin
38 μg
B2-vitamin
45 μg
B6-vitamin
68 μg
Folsav
31 μg
Pantoténsav
230 μg
Nikotinamid
600 μg
E-vitamin aktivitás
30 μg
A-vitamin aktivitás
7,2 μg
β-karotin
43 μg
K-vitamin
0,5 μg

Forrás: Souci, S., Fachmann, W., Kraut, H., & Kirchhoff, E. (2008). Food Composition and Nutrition Tables. Stuttgart: MedPharm Scientific Publishers.

Élettani hatása

Ez a szép színű, érdekes és jellegzetes ízű, a zöldség-főzelékfélék csoportjába tartozó növény jelentős víztartalommal rendelkezik, több mint 90%, ebből következően energiatartalma kicsi, 17 kcal/100 g (72 kJ/100 g). Szénhidráttartalma 2,5 g/100 g, cukorbetegek számára is ajánlható zöldségféle. Kálium-tartalma jelentős és kalcium-, vas-, valamint magnéziumtartalma sem elhanyagolható, élelmi rosttartalma 2,8 g/100g. Nemcsak kitűnő íze és tápértéke miatt érdemes fogyasztani, hanem azért is, mert a szabad gyökös káros hatásai elleni védelemben szerepet játszó anyagokat, antioxidánsokat is tartalmaz. Emellett görcsoldó, koleszterin csökkentő hatása is lehet, jóllehet ezeket a tulajdonságokat tudományos vizsgálatokkal nem igazolták kellő mértékben.